Ook in woningen in Nederland komt soms legionella voor. Toch is er volgens de deskundigen absoluut geen reden voor paniek. U kunt namelijk zelf eenvoudig wat doen om legionella te voorkomen.
Legionella ontstaat door langdurig stilstaand water
Langdurige stilstand van water in de waterleidingen in combinatie met een relatief hoge temperatuur, boven de 25°C, kan de kwaliteit van leidingwater negatief beïnvloeden. Hierdoor hebben bacteriën, zoals de legionellabacterie, de kans om zich te nestelen. U kunt erg ziek worden van deze bacteriën.
Legionella kan alleen worden opgelopen door inademing van besmette waternevel (kleine zwevende waterdruppels). Verneveling van water vindt onder andere plaats bij het douchen.
Wat kunt u doen om legionella te voorkomen?
- Bij de eerste keer dat u in de woning bent, draait u alle warme en koude kranen helemaal open en laat u de kranen minimaal vijf minuten krachtig doorstromen.
- Trek de toilet ook een paar keer door.
- Dompel de douchekop in een emmer met water onder. Zo komt er geen waternevel vrij waarin mogelijk legionellabacteriën kunnen zitten.
- Ventileer de doucheruimte indien mogelijk door ramen en deuren open te zetten en verlaat voor alle zekerheid de ruimte tijdens het doorspoelen.
- Ook de tuinslang (mits aanwezig) dient te worden doorspoeld. Spoel de slang door voordat u deze gebruikt. U hangt de slang in een emmer en laat het water gedurende 1 minuut stromen.
- Spoel alle leidingen krachtig door als u langer dan een week geen water heeft gebruikt. Bijvoorbeeld omdat u op vakantie bent geweest. Doe dit minimaal 3 minuten.
- Gebruik alle watertappunten in uw woning regelmatig. Denk aan de keukenkraan, wasbak, toilet, toiletfonteintje, douche, bad, wasmachine, vaatwasmachine, buitenkraan en eventuele overige tappunten. Bij normaal wekelijks gebruik is er voldoende doorstroming en minder kans op legionella in de waterleidingen.
- Als u de wasmachineaansluiting niet of bijna niet gebruikt, moet u deze leiding ook doorspoelen.