Nieuws

De Wet Betaalbare Huur

Geplaatst op 28-08-2024

Vanaf 1 juli 2024 is de nieuwe Wet Betaalbare Huur van kracht. Hieronder leest u wat dit betekent en welke stappen wij nemen om de wet goed uit te voeren.

Doel van de nieuwe wet

Het doel van de Wet Betaalbare Huur is om te zorgen dat er meer betaalbare huurwoningen komen, ook in het middensegment. Dit gebeurt door het aanpassen van het woningwaarderingsstelsel (puntensysteem), dat bepaalt wat de maximale huurprijs van een woning mag zijn. Voorheen gold dit puntensysteem alleen voor sociale huurwoningen tot 143 punten, maar vanaf 1 juli 2024 geldt het ook voor huurwoningen in het middensegment tot en met 186 punten.

Belangrijkste veranderingen

  • Aanpassing van het puntensysteem

Het puntensysteem kijkt naar verschillende onderdelen, zoals de grootte van de woning, het energielabel en of er een tuin of balkon is. Op sommige onderdelen is het systeem aangepast. Zo worden bijvoorbeeld het energielabel, de buitenruimte en de monumentstatus van een woning nu anders gewaardeerd. Dit kan invloed hebben op het aantal punten en daarmee op de hoogte van de huur.

  • Regulering van de middenhuur

Voor woningen tot en met 186 punten gelden nu nieuwe regels en een maximale huurprijs. Dit houdt in dat er voor meer woningen beperkingen zijn op de huurprijs die gevraagd mag worden. Bij nieuwe huurcontracten vanaf 1 juli 2024 mag de huurprijs niet hoger zijn dan het bedrag dat past bij het aantal punten van de woning. Als verhuurder zijn wij verplicht om ons aan deze maximale huurprijs houden. Voor bestaande huurcontracten verandert er niets.

Wat betekent dit voor u?

De komende maanden controleren we of de huurprijzen van onze woningen voldoen aan de nieuwe wet. Als de huurprijs te hoog blijkt te zijn, verlagen wij deze met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2024.

  • Bestaande huurders:

Voor huurders met een bestaand huurcontract verandert er voorlopig niets. Wij verhuren onze woningen meestal tegen een huurprijs die lager is dan de maximaal toegestane huur. Daarom verwachten we dat de wijzigingen in het puntensysteem weinig tot geen invloed zal hebben op de huurprijzen van onze woningen. Toch kan het zijn dat we de huurprijzen van een paar woningen alsnog moeten verlagen. Heeft de wet invloed op uw huurprijs? Dan krijgt u hierover in de komende maanden bericht. Wij verzoeken u vriendelijk om nog even geduld te hebben. Zodra er meer duidelijkheid is over uw specifieke situatie, ontvangt u van ons persoonlijk bericht.

  • Huurders met een nieuw contract vanaf 1 juli 2024:

Als u vanaf 1 juli 2024 een nieuw huurcontract heeft afgesloten voor een woning in het middensegment, dan geldt de nieuwe maximale huurprijs voor u.

Meer informatie

Voor algemene informatie over de Wet Betaalbare Huur kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid. Of bekijk de uitlegvideo waarin kort wordt uitgelegd wat de Wet Betaalbare Huur voor u betekent.

Terug naar overzicht